Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Metoda Caritas, în spatele „fraudei secolului”
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 17 Decembrie 2008
Frauda de 50 de miliarde de dolari provocată de Bernard Madoff, consilier pe Wall Street, şi deconspirată de FBI la mijlocul săptămânii trecute s-a construit pe aceeaşi schemă financiară care a făcut ravagii în România la mijlocul anilor ’90.
 
Bernard Madoff a reuşit printr-o „schemă piramidală“ să uşureze de circa 50 de miliarde de dolari mari instituţii financiare ale lumii. Fost preşedinte al bursei Nasdaq, bărbatul în vârstă de 70 de ani a condus ceea ce pare a fi cea mai mare fraudă din istorie.

Potrivit unui comunicat al FBI, Madoff s-a dat singur de gol, dezvăluind propriilor angajaţi că ar fi înfiinţat o firmă paralelă frauduloasă şi declarând că "este terminat, că nu mai are nimic şi că a pierdut aproximativ 50 de miliarde de dolari". Bărbatul plănuia să se predea autorităţilor abia după ce ar fi folosit cele 200-300 de milioane de dolari rămaşi pentru a-şi achita datoriile faţă de "unii salariaţi, familie şi prieteni".

Madoff, în vârstă de 70 de ani, poate primi o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare şi o amendă de cinci milioane de dolari dacă va fi găsit vinovat.

DE-A ŞOARECELE ŞI PISICA
Amintiri cu Ioan Stoica şi Gerald Gorduna

Metoda folosită de Madoff reproduce ADN-ul unei scheme financiare frauduloase de tristă amintire pentru români. Piesa se juca la Cluj,  în zorii postsocialişti, când Ioan Stoica lansa jocul „Caritas” şi o promisiune ce avea să arunce în braţele disperării sute de mii de români: restituirea după şase luni a unei sume de opt ori mai mare decât banii investiţi iniţial.

Cu un număr de 400.000 de deponenţi în întreaga ţară şi cu „investiţii” de aproape un miliard de dolari, jocul imaginat de Stoica a falimentat la mijlocul lui 1994, lăsând în urmă câţiva câştigători şi o armată de pierzători. Schema avea să facă acoliţi şi mai departe de Cluj. La Focşani funcţiona cam în aceeaşi perioadă celebrul joc de întrajutorare Gerald.

Atracţia exercitată de jocurile piramidale nu este nouă. La început, acum un secol, a fost „schema Ponzi”. De acolo a început totul. De la italianul emigrat în Statele Unite ale Americii şi transformat, peste noapte, de zeci de mii de naivi într-un milionar recunoscut în tot Bostonul.

Tags: madoff  frauda  miliarde  
4750 vizite
Distribuie pe